Mobiel menu trigger

Achter de schermen: Interview Arno Berg over import en inspecties bij importeurs

image

“Wanneer producten van buiten de EU, op verzoek van de importeur door de Douane worden vrijgemaakt voor het vrije verkeer binnen de EU,” vertelt Arno, “is er sprake van import. Feitelijk is het eerste doel hierbij dat de accijns (invoerrechten) betaald worden, daarnaast bepaalt de Douane of de partij ook als biologisch de EU in kan.”

Hoe zit het dan met biologische producten? Arno vervolgt: “Aanvullend op de inklaring door de Douane, wordt het bio-controlecertificaat (e-COI), door de douane geviseerd. Viseren is het aftekenen van het e-COI door de Douane, nadat er is vastgesteld dat de partij de biologische status heeft. Hierna kunnen deze goederen ook binnen de EU als biologisch verhandeld en gebruikt worden.

Bij de aangifte moet worden aangegeven dat het product een biologisch product is. Alleen dan zal de douane ook het e-COI viseren, waardoor het product binnen de EU een bio-status krijgt.

Zolang een e-COI niet door de douane geviseerd is, hebben de producten binnen de EU geen bio-status, ongeacht of deze al zijn ingeklaard. Een e-COI is feitelijk een paspoort van een biologisch product dat wordt afgegeven door de certificerende instelling van de exporteur (buiten de EU).”

Kun je vertellen hoe de inspecties voor bedrijven die onder verwerking en handel vallen, doorgaans verlopen? “Uitgaande van een periodieke inspectie” zegt Arno, “zijn de inspecties voor deze bedrijven in opbouw globaal hetzelfde. De inspectie wordt aangekondigd en moet worden voorbereid door het bedrijf. Als inspecteur beoordeel ik onder andere de bedrijfsbeschrijving en alle procedures in relatie tot het afgegeven van het bio-certificaat. Vervolgens wordt de massabalans beoordeeld, inclusief de onderbouwing daarvan. Deze massabalans is een hoeveelheden verantwoording van een product over een vastgestelde periode. Ik beoordeel hiervoor de aan- en verkopen en de voorraden. Bij import kijken we daarnaast ook specifiek naar de e-COI’s, in het programma TracesNT. De inspecties vinden plaats op het gecertificeerde adres van het bedrijf.”

Zijn er specifieke zaken waar je als inspecteur extra op let tijdens een inspectie van import? Zijn er situaties die vaak misgaan of twijfel geven? Ja,” zegt Arno, “bij import controleer ik altijd de controlecertificaten (e-COI's) over een bepaalde periode. Hierbij let ik specifiek op de datum waarop de douane dit document heeft geviseerd en de datum waarop de eerste geadresseerde dit document digitaal heeft afgetekend. Pas hierna mogen de producten fysiek worden uitgeleverd of worden verwerkt.”

Wat gaat er dan wel eens mis? Arno Berg: “Een fout met grote gevolgen bij de aangifte is de keuze van de verkeerde bescheidcode (Een bescheidcode is een wettelijke code die is vastgelegd in het Codeboek Douane). Bij de aangifte moet namelijk worden aangegeven dat het product een biologisch product is. Dit moet gebeuren door de bescheidcode C644 te vermelden in vak 44 binnen het douane-systeem (AGS – DMS). Alleen dan zal de douane ook het e-COI viseren, waardoor het product binnen de EU een bio-status krijgt.”

“Als bij de aangifte per ongeluk de verkeerde code wordt gekozen (Y929), zal de douane bij de import de bio-status van deze partij niet beoordelen en zal het e-COI ook niet worden geviseerd. Na de import kan dit niet meer worden hersteld, en de producten kunnen dan binnen de EU nooit meer de bio-status krijgen. Het lijkt een kleine administratieve fout, maar de gevolgen zijn groot.”

Het contact met mensen is geweldig, bedrijven vertellen graag over hun passie.

Is een inspectie een momentopname? “Nee, een inspectie is geen momentopname. Het is weliswaar een steekproef, maar de periode hangt af van het aantal importen per jaar. Dit kan variëren van een maand tot een kwartaal of zelfs een heel jaar.”

Is het leuk om dit soort inspecties uit te voeren? En waarom? “Ja, heel leuk!” vertelt Arno, “De diversiteit aan bedrijven die je bezoekt is enorm. Het contact met mensen is ook geweldig, want bedrijven vertellen graag over hun passie. Wanneer je een afwijking rapporteert, is het mooi als een bedrijf dit als een verbeterpunt ziet en dit positief oppakt.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle