Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) informeerde op 18 december 2024 de Tweede Kamer over de evaluatie van de tarievenstructuur van Skal. Dit gebeurde naar aanleiding van een evaluatieonderzoek, uitgevoerd door Wageningen Economic Research (WEcR) in 2023.
In de kamerbrief staat het volgende:
‘’WEcR merkt ten algemene op dat de achtergronden, onderbouwing en wijze van berekenen binnen de Skal-tariefsystematiek transparant zijn. Ook is er een duidelijke en rechtstreekse relatie tussen kostenmaker en kostendrager. WEcR constateert dat de huidige tariefstructuur van Skal vergelijkbaar is met certificerende organisaties in andere landen evenals met andere toezichthouders en private certificerende instellingen in Nederland.’’
Om de biologische sector toegankelijk te houden voor kleinschalige bio-bedrijven, heeft de staatssecretaris van LVVN besloten dat vanaf 2025 landbouwbedrijven en bereidingsbedrijven met een jaarlijkse omzet lager dan € 80.000 in het voorgaande jaar de jaarbijdragen (zowel de algemene, als die voor certificatie en toezicht) niet hoeven te betalen. In 2024 was dit bedrag € 50.000.
Skal is een stichting zonder winstoogmerk en wordt voor ongeveer 30% gefinancierd door het ministerie van LVVN. De overige 70% zijn inkomsten uit jaarbijdragen, inspecties, ontheffingen en dergelijke. Deze bedragen worden via zogenaamde ‘retributies’ bij biologische bedrijven in rekening gebracht. De tarievenstructuur van Skal is gebaseerd op toezichtarrangementen per doelgroep, met aparte tarieven per doelgroep. In 2025 stijgen de bijdragen gemiddeld met 4,14%.