Mobiel menu trigger

Wijzigingen Toezichtmodel per 2025

image

Jaarlijks stelt Skal voor alle aangesloten biologische bedrijven vast in welk toezichtarrangement zij worden ingedeeld. Het toezichtarrangement bepaalt hoe vaak een bedrijf geïnspecteerd wordt. Bij het inrichten van het toezichtmodel houdt Skal rekening met het risico op niet-conforme biologische producten.

Het toezichtmodel werkt met een risicoprofiel per bedrijf. De 10% bedrijven met het hoogste risicoprofiel, vallen in het Toezichtarrangement Hoog en worden minimaal twee keer per jaar geïnspecteerd.

Op basis van een evaluatie van het toezichtmodel zijn een aantal verbeterpunten geïdentificeerd. In het toezichtmodel voor 2025 worden de volgende vier wijzigingen doorgevoerd:

  1. Bij goede naleving (3 jaar lang geen NC-A of NC-B) worden 75 punten afgetrokken van de totale risicoscore van een bedrijf
  2. De activiteit landbouw krijgt de risicoscore 75, dit wordt gelijkgetrokken aan de risicoscore voor de activiteit verwerking
  3. Het aantal productregistraties weegt niet meer mee in het toezichtmodel
  4. Bedrijven die verwerken of importeren hebben veelal ook de activiteiten opslag en handel op het bio-certificaat. Bij deze combinatie van activiteiten, worden de activiteiten handel en opslag minder zwaar meegewogen.

Met het doorvoeren van deze wijzigingen wordt het model verder verfijnd en wordt gehoor gegeven aan de wens van de biologische sector om goede naleving positief te waarderen. In 2026 zullen nog een aantal verbeteringen worden doorgevoerd.

Bekijk hier het volledige toezichtmodel met de bijbehorende scores.

Op de bedrijven in Toezichtarrangement Laag hebben deze wijzigingen geen invloed. Of een bedrijf wordt ingedeeld in Laag wordt niet gebaseerd op het puntenaantal. Er zijn vaste criteria voor bedrijven om in Toezichtarrangement Laag te komen.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle