Mobile menu trigger

Certificering

Certificeren

Teelt van gewassen

Wilt u biologisch gaan telen? Dan moet u eerst uw percelen omschakelen?

Lees meer

Veehouderij

Een dier is biologisch als het is gecertificeerd volgens de geldende biologische regelgeving.

Lees meer

Vervaardigen

Ieder bedrijf dat biologische levensmiddelen en diervoeders vervaardigt/ produceert moet hiervoor zijn gecertificeerd.

Lees meer

Import

Ieder bedrijf dat biologische levensmiddelen, grondstoffen en diervoeders importeert is hiervoor gecertificeerd. Dit geldt zowel voor de feitelijke importeur als degene die de producten fysiek ontvangt (de eerst geadresseerde). Als importeur kunt u natuurlijk ook eerst geadresseerde zijn.

Lees meer

Opslag

Ieder bedrijf dat biologische grondstoffen, halffabrikaten of eindproducten opslaat, moet hiervoor gecertificeerd zijn.

Lees meer

Handel

Ieder bedrijf dat biologische producten verhandelt, is hiervoor gecertificeerd. U mag dan ook alleen producten verhandelen van gecertificeerde bio-bedrijven.

Lees meer

Aquacultuur

Verschillende vormen van aquacultuur kunnen biologisch worden gecertificeerd.

Lees meer

Webshops

Ieder bedrijf dat via het web aan consumenten bepaalde biologische producten verkoopt moet zich registeren

Lees meer

Aanmelden bij Skal

Na een goede oriëntatie heeft u besloten om biologisch te gaan ondernemen. U wilt uw bedrijf aanmelden bij Skal voor het toelatingsonderzoek.
Zie op deze pagina onder het kopje 'Aanmeldformulier Skal', voor de diverse aanmeldformulieren per sector. Kies het aanmeldformulier dat past bij uw onderneming en bedrijfsactiviteiten.

Kosten bij aanmelden

Na ontvangst van een volledig ingevuld aanmeldformulier bevestigt Skal Biocontrole uw aanmelding.
U krijgt een uniek Skal-nummer én een factuur voor de registratie en het toelatingsonderzoek.
Zie hier welke tarieven voor u gelden als u zich aanmeldt (Aanmeldbijdrage/registratiebijdrage 1.1 t/m 1.3).

Toelatingsonderzoek na aanmelden

Het toelatingsonderzoek vindt plaats op uw bedrijf. Dit gebeurt binnen 25 werkdagen of in geval van een spoedprocedure binnen 10 werkdagen na de registratie van uw bedrijf. De certificatieplicht van fysieke verkooppunten vormt hierop een uitzondering. De certificatieplicht start in 2021, de toelatingsonderzoeken volgen hierop.

Een inspecteur van Skal Biocontrole gaat met u na of uw bedrijf of bedrijfsonderdelen aan alle voorwaarden voor bio-certificatie voldoet.
Bij een positieve beoordeling:

  • Land- en tuinbouwbedrijven doorlopen een omschakelperiode (veelal twee jaar). De omschakeling geldt voor de hele bedrijfsvoering inclusief de grond en de dieren. Onder voorwaarden mogen producten na 12 maanden als in-omschakeling verkocht worden.
  • Bedrijven die biologische mest aan- en afvoeren, opslaan en verwerken (‘mestintermediairs’) kunnen zich registreren bij Skal. Na een positieve beoordeling tijdens een inspectie ontvangen deze bedrijven een verklaring dat zij biologische mest mogen opslaan en verwerken.
  • Overige bedrijven ontvangen een bio-certificaat voor hun biologische bedrijfsactiviteiten en mogen het biologische EU-keurmerk gelijk gaan voeren.

Voorbereiden voor een toelatingsonderzoek

Bij het aanmelden bij Skal gaan wij ervan uit dat uw bedrijf voorbereid is op het toelatingsonderzoek en dat uw bedrijfsplan klaar is om aan de inspecteur te tonen. Lees hieronder per sector wat het voorbereiden inhoud.
Gaat u:

Levensmiddelen (óók petfood & veevoeder) bereiden, verhandelen en/of importeren?

Gebruik dan deze handige CHECKlist ter voorbereiding.

Veehouderij of gewassen telen?

Dan loopt u een aantal stappen door. Eén van de stappen is het aanmeldformulier opsturen. Zie onder het kopje: 'Aanmeldformulieren Skal' op deze pagina, voor het formulier: Aanmeldformulier landbouw.
Klik hier voor alle overige procesinformatie rondom certificeren.

Voor aanmelden bij Skal: zie onder het kopje: 'Aanmeldformulieren Skal' op deze pagina, voor het formulier: Aanmeldformulier landbouw, met hierin alle informatie.
Klik hier voor meer informatie over omschakelen en certificeren per diersoort.

Of hebt u een:
Verkooppunt?

(winkelketen, zelfstandige winkel, marktkraam en speciaalzaak) vallen onder de certificatieplicht. Hier leest u meer hoe u zich voorbereidt op de certificatie.

Webshop?

Webshops melden zich aan voor registratie of voor certificatie. Wat voor uw webshop geldt, hangt van een aantal voorwaarden af. Zie in de kolom rechts hiernaast voor de verschillende aanmeldformulieren.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle